kinga

kinga

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Zapiekany baklazany

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Umyte baklazany pokroic wzdlóz

Zapiekany baklazany

Składniki:

Zapiekany baklazany

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany baklazany
na sredniej szerokosci plastry,kazdy obsypac sola i zostawic na jakies 20 min,aby puscily sok.Nastepnie oplukac i osuszyc.Na rozgrzanym(dosc duzo oleju) obsmazyc plastry baklazana. Pomidory spazyc i obrac ze skorki,cebule pokroic w pól plasterki,papryke i salami w paseczki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc pierwsza warstwe baklazanow,przykrywajac dno,na to rozlozyc troche pomidorow,cebule,salami,papryke,wszystko posypac przyprawami(ja uzylam soli ziolowej,pieprzu i bazyli)i tak ukladac do wyczerpania produktów,ostatnia warstwa powinna byc z baklazanów.Wszytko posypac startym serem. Zapiekac w 200stopniach 20-30 min(mozna sprawdzac czy papryka i cebula sa miekkie).