MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekany kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior przygotowany w piekarniku można podawać na kolację lub jako dodatek do dania głównego.

Zapiekany kalafior

Składniki:

Zapiekany kalafior

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior
Kalafior opłukać, podzielić na części i ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut .W rondelku rozpuścić masło dodać przesianą mąki i wymieszać szybko łyżką ,aby nie dopuścić do powstania grudek. Dodawaj mleko ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania, gotuj przez kolejne trzy minuty, aż powstanie sos gładki i kremowy, następnie posolić. Kalafior odcedzić i umieścićw naczyniu do pieczenia i zalać białym sosem.Posypać startym serem i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.Podawać na ciepło.

Tagi:

sery ser kalafior