Sposób przygotowania:
Zapiekany kalafior z brokułami
Kalafior i brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Po 10 minutach wyjąć brokuły z wody, a różyczki kalafiora pogotować jeszcze 5 minut. Warzywa ułożyć warstwami w natłuszczonej formie.
Wykonanie sosu:
Posiekaną cebulę i szynkę poddusić na margarynie, oprószyć mąką, polać mlekiem i bulionem, odparować by sos miał konsystencję kremu. Dodać do smaku przyprawy i posiekane zioła. Utrzeć na jednolity krem. Polać sosem warzywa i zapiekać w piekarniku z włączonym górnym źródłem ciepła Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!
Wykonanie sosu:
Posiekaną cebulę i szynkę poddusić na margarynie, oprószyć mąką, polać mlekiem i bulionem, odparować by sos miał konsystencję kremu. Dodać do smaku przyprawy i posiekane zioła. Utrzeć na jednolity krem. Polać sosem warzywa i zapiekać w piekarniku z włączonym górnym źródłem ciepła Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!