pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zapiekany kuper z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z ulubionych dań mojego wujka.

Zapiekany kuper z indyka

Składniki:

Zapiekany kuper z indyka

 

  • 1 duży kuper z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa drobiowego
  • majeranek
  • sól
  • 3 - 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Zapiekany kuper z indyka
Kuper obgotowujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, aby trochę przestygł. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, następnie rozsmarowujemy 3 łyżki keczupu po dnie i układamy pokrojoną w piórka cebulę. Kuper nacieramy przyprawą do mięsa drobiowego, następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Kuper doprawiamy majerankiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy nią kuper. Czosnek kroimy w talarki i układamy na kuprze. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy naczynie i chwilę czekamy, aż odejdzie para. Polewamy kuper 3 - 4 łyżkami wody. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Wyjmujemy i podajemy. RADA: aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, możemy dodać pokrojone jabłko, suszone morele czy rodzynki.