Sposób przygotowania:
Zapiekany kuper z indyka
Kuper obgotowujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, aby trochę przestygł. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, następnie rozsmarowujemy 3 łyżki keczupu po dnie i układamy pokrojoną w piórka cebulę. Kuper nacieramy przyprawą do mięsa drobiowego, następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Kuper doprawiamy majerankiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy nią kuper. Czosnek kroimy w talarki i układamy na kuprze. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy naczynie i chwilę czekamy, aż odejdzie para. Polewamy kuper 3 - 4 łyżkami wody. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Wyjmujemy i podajemy. RADA: aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, możemy dodać pokrojone jabłko, suszone morele czy rodzynki.