Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Zapiekany ryż z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekany ryż z groszkiem można podawać jako dodatek do dań głównych, mięs, z sosami, sałatkami lub surówkami.

Zapiekany ryż z groszkiem

Składniki:

Zapiekany ryż z groszkiem

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 2 łyzki masła
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z groszkiem
Ryż wsypać na wrzący rosół, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, ugotować na sypko. Ostudzony wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. W środku wysypac groszek, wymieszany z masłem, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiec.