Sposób przygotowania:
Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową
1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, w proporcji pół na pół. Wsypujemy ryż i sól. Następnie ryż gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Mieszamy często, a pod koniec gotowania cały czas, żeby nie przywarł do garnka. Do miękkiego ryżu dodajemy miód do smaku.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.
3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.
3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)