Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny zapiekany ryż z jabłkami, posłodzony miodem prawdziwym, z jogurtową polewa. Taki ryż można przygotować i na podwieczorek i na słodki obiad. Prosto, niedrogo i pysznie.

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

Składniki:

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową
1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, w proporcji pół na pół. Wsypujemy ryż i sól. Następnie ryż gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Mieszamy często, a pod koniec gotowania cały czas, żeby nie przywarł do garnka. Do miękkiego ryżu dodajemy miód do smaku.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.

3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.