Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

SUPERPRZEPIS

Zapiekany ryż z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekany ryż z jabłkami najczęściej podajemy jako deser, ale ja czasem podaję jako drugie danie obiadowe.

Zapiekany ryż z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany ryż z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z jabłkami
Ryż ugotować na mleku i wodzie ze szczyptą soli. Ja wolę jak jest lekko klejący. Naczynie żaroodporne wysmarować ok. 1 łyżką masła. Wyłożyć połowę ugotowanego ryżu, a kolejno starte na tarce o grubych oczkach jabłka (1/2 kg). Każdą warstwę lekko docisnąć.Posypać cynamonem i połową cukru waniliowego. Czynność powtórzyć i rozłożyć drugą połowę ryżu, posypać cynamonem i cukrem, a wierzch startym masłem (ok. 2 łyżki). Zapiec w piekarniku przez ok. 30-45 minut w temperaturze 180°C. Podawać na ciepło.
Zapiekany ryż z jabłkami
Ugotowaną połowę ryżu w wodzie i mleku wyłożyć do naczynia.
Zapiekany ryż z jabłkami
Kolejno dać połowę startych jabłek i posypać cynamonem i cukrem.
Zapiekany ryż z jabłkami
Po powtórzeniu warstw na wierzchu zetrzeć masło.
Zapiekany ryż z jabłkami
Zapiekać w piekarniku przez około 35-45 minut.