Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ryż może być lekko niedogotowany. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przełożyć na patelnię i poddusić przez około 3 minuty, dodać cukier. Blaszkę wysmarować częścią masła. Ryż podzielić na dwie części.
Pierwszą połowę ryżu ułożyć na blaszce. Następnie ułożyć jabłka, posypać je cynamonem i rozłożyć kolejną warstwę ryżu. Całość okrasić masłem. Wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos. Jogurt wymieszać ze śmietaną. Dodać borówki i jagody. Całość zmiksować. Na koniec sos dosłodzić cukrem w zależności gustu. Na talerzu sosem polać upieczony ryż z jabłkami.
Pierwszą połowę ryżu ułożyć na blaszce. Następnie ułożyć jabłka, posypać je cynamonem i rozłożyć kolejną warstwę ryżu. Całość okrasić masłem. Wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos. Jogurt wymieszać ze śmietaną. Dodać borówki i jagody. Całość zmiksować. Na koniec sos dosłodzić cukrem w zależności gustu. Na talerzu sosem polać upieczony ryż z jabłkami.