Sposób przygotowania:
Zaplatana pizza
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, suszoną bazylie i pomidory. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy na około 50 minut by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z niego prostokąt, tak jak na pizzę, ale nie pozostawiamy wyższych brzegów. Można też ciasto rozwałkować wałkiem. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około1,5 cm. Nie nacinamy jednak brzegów. Jeśli parówki są w osłonce zdejmujemy je. Przygotowane parówki przekładamy pomiędzy nacięte pasy wykonując przeplatankę. Miejsce łączeń parówek startujmy wykonać się pod ciastem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo posypujemy wierzch sezamem. Ciasto pozostawiamy na około 15 minut by podrosło. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pizzę „przeplatankę” pieczemy około 40 minut w 180°C.Upieczoną dzielimy na pasy. Podajemy z ketchupem.
gosiapiotrek23
marietta
karola25