Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i parówkami
Ciasto: W mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Do suchych składników dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodatki: Z parówek zdjąć osłonki. Parówki pokroić w plasterki, zrumienić lekko na oleju. Cebule obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebule i pieczarki dodać do parówek. Usmażyć, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklaneczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozłożyć na dużą, natłuszczoną olejem blaszkę. Każdą porcję ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na cieście rozłożyć przygotowane dodatki. Posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę odłożyć na kilka minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np.z ketchupem.