dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapleśniak z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruchę i pyszne ciasto na deser.

Zapleśniak z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapleśniak z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Zapleśniak z rabarbarem
Z mąki, 5 żółtek, 3/4 szkl cukru, proszku do pieczenia i margaryny zaganiatamy kruchę ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kakao dokładnie zaganiatając ciasto. Ciasto jasne i ciemne również wkałdamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Rabarbar obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (ok 3 łyż) i przesmażamy, aż powstanie papkowata konsystencja. Pianę z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 szkl cukru i kisiel cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Większą częścią jasnego ciasta wylepiamy dno formy. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie rabarbar. Na to ścieramy na tarce drugą część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek i na koniec ścieramy na tarcę ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniac ok 1 godziny. Samcznego.
Zapleśniak z rabarbarem
Skłądniki ciasta kruchego szybko i dokłądnie ze sobą łączymy.
Zapleśniak z rabarbarem
Do rabarbaru dodajemy cukier i przesmażamy na wolnym ogniu.
Zapleśniak z rabarbarem
Na jasnym cieście rozsmarowujemy rabarbar.
Zapleśniak z rabarbarem
Pozostałę ciasto ścieramy na tarce, a następnie pieczemy.