Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zarzucajka na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo smaczna, kwaskowata zupa. W sam raz na chłodne jesienne i zimowe dni. Sycąca i wyrazista w smaku.

Zarzucajka na żeberkach

Składniki:

Zarzucajka na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Zarzucajka na żeberkach
Kości dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą, wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.

Gotujemy wywar. Następnie wyjmujemy kości.

Do wywaru wrzucamy żeberka wędzone, starką lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotujemy do miękkości. Kapustę w tym czasie kroimy, dodajemy ją do zupy, gdy warzywa będą miękkie i całość gotujemy.

Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy majerankiem. 

Tagi:

zupa