Sposób przygotowania:
Zarzucajka na żeberkach
Kości dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą, wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Gotujemy wywar. Następnie wyjmujemy kości.
Do wywaru wrzucamy żeberka wędzone, starką lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do miękkości. Kapustę w tym czasie kroimy, dodajemy ją do zupy, gdy warzywa będą miękkie i całość gotujemy.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy majerankiem.
Gotujemy wywar. Następnie wyjmujemy kości.
Do wywaru wrzucamy żeberka wędzone, starką lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do miękkości. Kapustę w tym czasie kroimy, dodajemy ją do zupy, gdy warzywa będą miękkie i całość gotujemy.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy majerankiem.