Sposób przygotowania:
Zarzucajka podlaska
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zetrzeć na tarce. Zagotować 1 l wody (lub bulionu – bogatsza wersja), wrzucić warzywa z ziemniakami. Ugotować do miękkości. Dodać kwas i poszatkowaną kapustę kiszoną. Gotować. Słoninę pokroić w kostkę, przetopić, wyjąc skwarki, a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę. Doprawić zupę, zagotować. Przed podaniem wsypać do zupy skwarki.
![Zarzucajka podlaska Zarzucajka podlaska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zarzucajka-podlaska-196721.jpg)
![Zarzucajka podlaska Zarzucajka podlaska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zarzucajka-podlaska-196722.jpg)
![Zarzucajka podlaska Zarzucajka podlaska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zarzucajka-podlaska-196723.jpg)
![Zarzucajka podlaska Zarzucajka podlaska](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zarzucajka-podlaska-196724.jpg)