Sposób przygotowania:
Zarzucajka Ilony
Żeberka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty i gotujemy. Kapustę białą i kapustę pekińską szatkujemy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy około 15 minut, następnie dodajemy kiszoną kapustę. Możemy ją wcześniej przelać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Ziemniaki po obraniu kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie. Gdy będą miękkie przekładamy je do zupy. Cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na oleju podduszamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy kiełbaskę i podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do zupy i gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Zupę możemy podać z kleksem śmietany.