kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami smakuje wybornie. Polecam na samodzielny posiłek np. z ziemniakami lub pieczywem.

Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 szkl wody
  • 1 lisek laurowy
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek rodzynek
  • 1 łyżka z dużym czubkiem mąki z krzyczy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami
Kapustę przekładamy na deskę i kroimy na drobno, wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Do ugotowanej kapusty dodajemy sparzonerodzynki i razem gotujemy.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą przekładamy do gotującej się kapusty i doprawiamy do smaku, zagotowujemy.
Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami
Drobno pokrojoną kapustę kiszoną wkładamy do garnka.
Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami
Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
Zasmażana kiszona kapusta z rodzynkami
Na patelni przygotowujemy zasmażkę z cebuli, masła, oliwy i mąki.