BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Zawijańce z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tej potrawy, nie potrzeba wyszukanych składników. Wystarczą ziemniaki, cebulka i mąka.

Zawijańce z ziemniakami

Składniki:

Zawijańce z ziemniakami

Ciasto

Farsz ziemniaczany

Sposób przygotowania:

Zawijańce z ziemniakami

Ścieranie ziemniaków

Zawijańce z ziemniakami
Do dużej miski ścieramy umyte ziemniaki

Obieramy ziemniaki, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Smażenie boczku z cebulą

Zawijańce z ziemniakami
Boczek smażymy na patelni, dodajemy cebulę.

Obieramy cebulę, boczek kroimy w kostkę.

Boczek smażymy do wytopienia tłuszczu.

Dodajemy cebulę, smażymy do zrumienienia.

Smażenie ziemniaków

Zawijańce z ziemniakami
Smażymy ziemniaki , gdy masa będzie kleista , zostawiamy pod przykryciem.

Do podsmażonego boczku z cebulą, wlewamy ziemniaki, doprawiamy i smażymy , aż masa będzie kleista.

Robienie ciasta

Zawijańce z ziemniakami
Z mąki , wody i jajka robimy elastyczne ciasto.

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.

Nakładanie ciasta

Zawijańce z ziemniakami
Farsz musi być ciepły, wówczas przyklei się do ciasta.Można posmarować brzegi żółtkiem i skleić je.

Ciasto wałkujemy nnnaa kształt prostokąta , na grubość ok 0,5 cm.

Ciepły farsz nakładamy i rozsmarowujemy na cieście.

Zwijamy w rulon.

Krojenie

Zawijańce z ziemniakami

Ciasto kroimy ostrym nożem w romby, o szerokości ok.3 cm.
Wrzucamy na osolony wrzątek , gotujemy, aż zawijańce wypłyną.
Nie gotujmy za długo, żeby się nie rozpadły.


Tagi:

kluski danie