Sposób przygotowania:
Zawijańce z ziemniakamiŚcieranie ziemniaków
Obieramy ziemniaki, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Smażenie boczku z cebulą
Obieramy cebulę, boczek kroimy w kostkę.
Boczek smażymy do wytopienia tłuszczu.
Dodajemy cebulę, smażymy do zrumienienia.
Smażenie ziemniaków
Do podsmażonego boczku z cebulą, wlewamy ziemniaki, doprawiamy i smażymy , aż masa będzie kleista.
Robienie ciasta
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Nakładanie ciasta
Ciasto wałkujemy nnnaa kształt prostokąta , na grubość ok 0,5 cm.
Ciepły farsz nakładamy i rozsmarowujemy na cieście.
Zwijamy w rulon.
Krojenie
Ciasto kroimy ostrym nożem w romby, o szerokości ok.3 cm.
Wrzucamy na osolony wrzątek , gotujemy, aż zawijańce wypłyną.
Nie gotujmy za długo, żeby się nie rozpadły.