allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Zawijane bułeczki z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne bułeczki z nadzienim z serka toponego

Zawijane bułeczki z serkiem topionym

Składniki:

Zawijane bułeczki z serkiem topionym

 

Sposób przygotowania:

Zawijane bułeczki z serkiem topionym
Masło rozpuścic w garnuszku na małym ogniu, wlac do niego mleko i całośc podgrzac do około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc w osobnym garnuszku i dodac do nich trochę ciepłego mleka, mieszczac tak długo aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Dodac pozostałe ciepłe mleko, sól, cukier oraz 2,5 szklanki mąki. Ciasto wyrobic ręcznie lub mikserem aż będzie gładkie. opuszuc lekko mąka i pozostawic na około 0,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoic swoją objętośc. Wyłożyc ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrobic z pozostałą mąką. Ciasto podzielic na dwie części. Każdą rozwałkowac w kształcie prostokąta na grubośc około 7 mm. Ciasto posmarowac równomiernie połową serka i zwinąc w rulon. Pokroic na kawałki szerokości około 4-5cm. Ułożyc na blaszce, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac oregano. Z drugą częścią ciasta postąpic identycznie. Bułeczki zostawic na około 10-15 minut do wyrośnięcia i piec przez 10 minut w piekarniku nastawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni.