jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zawijane bułki z ogniska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Polecam skorzystać z tego przepisu przy najbliższym grillowaniu lub ognisku:). Pieczywo wychodzi pikantne i bardzo smaczne!. Oczywiście możemy użyć do niego swoich ulubionych przypraw!!!

Zawijane bułki z ogniska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane bułki z ogniska

 

  • Składniki na 6-7 sztuk:
  • 0,5 kg mąki chlebowej typ 750,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 dag świeżych drożdży,
  • ok 1 i 1/3 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
  • Dodatkowo:
  • 6-7 patyków dość grubych,
  • folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

Zawijane bułki z ogniska
Do wody dodajemy drożdże, cukier i około 3 łyki mąki. Przygotowywany rozczyn mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do grilla, pieprz cayenne, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Między czasie rozpalamy ognisko. Końce patyków owijamy folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 części. Z każdej części formujemy cienki wałek, który następnie owijamy wokół nałożonej na kijek folii. Tak uformowane bułeczki pieczemy około 15 minut nad przygotowanym ogniskiem. Najlepiej jeśli jest to rozgrzany żar, a nie płomienie. W trakcie pieczenia bułeczki okręcamy, by równomiernie się opiekały. Gotowe ściągamy z patyka i usuwamy folię.
Zawijane bułki z ogniska
Do miski przekładamy sypkie składniki ciasta oraz olej
Zawijane bułki z ogniska
Wyrośnięte ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Zawijane bułki z ogniska
Końce patyków owijamy folią, rozpalamy ognisko
Zawijane bułki z ogniska
Olwinięte bułeczki pieczmy około 15 minut nad ogniskiem