Sposób przygotowania:
Zawijane bułki z ogniska
Do wody dodajemy drożdże, cukier i około 3 łyki mąki. Przygotowywany rozczyn mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do grilla, pieprz cayenne, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Między czasie rozpalamy ognisko. Końce patyków owijamy folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 części. Z każdej części formujemy cienki wałek, który następnie owijamy wokół nałożonej na kijek folii. Tak uformowane bułeczki pieczemy około 15 minut nad przygotowanym ogniskiem. Najlepiej jeśli jest to rozgrzany żar, a nie płomienie. W trakcie pieczenia bułeczki okręcamy, by równomiernie się opiekały. Gotowe ściągamy z patyka i usuwamy folię.