Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z jagodami
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżką mąki (pobrane z podanych składników) Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować.Dodać resztę ciepłego mleka, cukier, mąkę, sól i roztrzepane jajka. Odlać 2 łyżki jajek na posmarowanie drożdżówek. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok 1godz.) Kiedy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. Jagody umieścić w garnku z cukrem i podsmażyć. Dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, ale krótko. Rozwałkować i pociąć około 10cm paski. Na brzegu nałożyć odrobinę jagód. Zwinąć tylko tyle, aby ciasto zakryło jagody. Odciąć ok 6cm dalej. Pasek pociąć na paski i zawinąć na rulonik. Końce pasków włożyć pod spód drożdżówki. Posmarować odlanymi jajkami. Piec ok 15min w 180*C. Smacznego!