mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Zawijaniec boczkowy z nadzieniem wg meli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie na ciepło i zimno .

Zawijaniec boczkowy z nadzieniem wg meli

Składniki:

Zawijaniec boczkowy z nadzieniem wg meli

 

  • 1kg boczku surowego dość cienkiego i ładnego
  • 5-6 plastrów szynki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 20 dag żółtego sera
  • Marynata
  • 200 ml wina białego najlepiej wytrawnego
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zawijaniec boczkowy z nadzieniem wg meli
Zaczynamy od marynaty : wszystkie podane składniki mieszamy z 250 ml wody .Boczek myjemy i osuszamy . Następnie wkładamy do marynaty . Odstawiamy najlepiej na 24 godziny , Boczek wyjmujemy ,osączamy z marynaty , marynatę zostawiamy. Papryki myjemy , osuszamy i kroimy w dość cienkie paski . Mały kawałek sera ścieramy na tarce o dużych oczkach , pozostały ser kroimy w kostkę . Boczek układamy tłuszczem do dołu i posypujemy po całości startym serem , kładziemy plastry szynki , resztę sera i papryki . Zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy białą nicią lub sznurkiem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy marynatę i wkładamy roladę . Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 C .