LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zawijaniec francuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przystawka, danie główne, jak kto woli.

Zawijaniec francuski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec francuski

 

  • ciasto francuskie 270 g
  • olej 1 łyżka
  • baleron (lub inna wędlina) ok. 15 dag
  • cebula 1
  • tymianek (lub inne zioła)
  • czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
  • keczup
  • jajo 1
  • opcjonalnie kminek lub mak, sezam, siemię lniane

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec francuski
Baleron pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do baleronu, podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek, zioła, gałkę muszkatołową, wymieszać. Wyłożyć na ciasto francuskie i polać keczupem. Zwinąć w roladę, zlepić końce. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem wielokrotnie. Jajo rozmącić i posmarować nim roladę. Posypać kminkiem lub makiem, sezamem, siemieniem. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podawać samodzielnie lub z surówką, na gorąco lub na zimno.
Zawijaniec francuski
Przygotowanie farszu do zawijańca francuskiego.
Zawijaniec francuski
Wyłożenie farszu na cieście i polanie keczupem.
Zawijaniec francuski
Zwinięcie, posmarowanie jajem i posypanie kminkiem rolady.
Zawijaniec francuski
Upieczony zawijaniec w cieście francuskim.