jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zawijaski śledziowe w ogórku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wiosenna przystawka śledziowa w sam raz na ostatkową imprezę. Szybko możecie ja przygotować, ładnie prezentuje się na stole.

Zawijaski śledziowe w ogórku

Składniki:

Zawijaski śledziowe w ogórku

 

  • 4 filety śledziowe w olejub a`la Matjas
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
  • starta skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • rukola do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski śledziowe w ogórku
Filety śledziowe a'la Matjas odsączamy z oleju i kroimy każdy na trzy długie paski. Obieramy cebulę. Kroimy ją w piórka. Myjemy i osuszamy ogórka, kroimy go na cztero centymetrowe kawałki. Z każdego wyjmujemy gniazda nasienne (nie do końca ) tak by powstały kubeczki. Oprószamy startą skórką z cytryny, solą i pieprzem, wypełniamy gęstą, wiejską śmietanką po czym układamy na górę każdego zrolowany pasek śledzia. Dekorujemy przekąski piórkami czerwonej cebuli. Układamy przekąski na talerzach udekorowanych rukolą. Posypujemy je pieprzem świeżo zmielonym i startą skórka z cytryny.