Sposób przygotowania:
Kruche tartaletki z kremem i owocami :
Foremki do tartaletek lub zamiennie do małych babeczek ( użyłam 8 foremek o średnicy 10 cm ) posmarować masłem . Ciasto pokroić na 8 części . Włożyć foremki ciastem dociskając brzegi. Przejechać po wierzchach foremek wałkiem do ciasta mocno go dociskając - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru ciasta ( gdyby było go dużo można nim wypełnić dodatkowe foremki ) .Położyć na ciasto krążki z papieru do pieczenia i wysypać na nie groch , fasolę lub ryż by obciążyć ciasto tak by nie ,, spuchło " . Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić foremki z ciastem i piec ok 15 minut. Usunąć papier z grochem i dopiec aż ciasto upiecze się na rumiano ( jeszcze jakieś 10 minut ).Ostrożnie wyjąć ciasto z foremek - ostudzić . Do wysokiego pojemnika wlać zimne mleko , wsypać krem i miksować aż zrobi się gęsty.Wypełnić ostudzone ciasto. Udekorować owocami.
Donnna
Babciagramolka
Hi hi - w moim przypadku w zadną pogodę nie chce się zagniatać ciasta ( nie znoszę pieczenia ) - a to ciasto jest zupełnie przyzwoite .Krem gotowy z powodu upału robiłam - normalnie wolę swoje .Ogólnie zupełnie fajne smakowo wyszły.
Donnna
margolata
wedith1
Natala1210
msewka