MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Zdrowe racuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i zdrowe racuszki z dodatkiem otrębów i żurawiny

Zdrowe racuszki drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowe racuszki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Zdrowe racuszki drożdżowe
Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę przesianej mąki, i zalewamy ciepłym mlekiem (podgrzewam minutę w mikrofali) - mieszamy (użyłam spiralnej trzepaczki), przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy masa przynajmniej urośnie dwukrotnie, dodajemy jajko, słodzik, wszystkie otręby i żurawinę - mieszamy. Placuszki nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię - 1 placuszek = 1 łyżka. Rumienimy z dwóch stron. Układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy dodatkami.
Zdrowe racuszki drożdżowe
po 15 minutach ciasto powinno przynajmniej podwoić swą objętość
Zdrowe racuszki drożdżowe
placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i rumienimy z dwóch stron

Tagi:

jajko jajka