Sposób przygotowania:
Zębatka
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do masy delikatnie wmieszać kakao. Tak przygotowaną połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej formy do pieczenia. Ze składników na masę, żółtka oddzielić od białek. Następnie miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Kolejno do ubitej masy dodać twaróg i miksować, aż nabierze gładkości. Potem dodać budyń i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do masy. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzić równomiernie po cieście czekoladowym, znajdującym się w formie. Resztę ciasta czekoladowego wykładać małymi kleksami na masę serową. Ciasto piec około 50-60 minut, w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady ze śmietanką.
marietta