Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 278]

Żeberka duszone

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Klasyczne danie obiadowe!

Żeberka duszone

Składniki:

Żeberka duszone

 

  • 1 kg żeberek wp.
  • 1 spora cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • smalec do obsmażenia
  • pieprz mielony i ziarnisty, sól, vegeta, liść laurowy i ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone
Żeberka pokroić na kawałki szerokie na 2 kostki, natrzeć vegetą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem mielonym. Obłożyć plasterkami cebuli. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin ( najlepiej na noc). Cebulę wyrzucić, żeberka obsmażyć na złoto, przełożyc do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać przyprawy i dusic do miękkości. Powstały sos można zagęścić mąką i podbić smietaną. SMACZNEGO!