Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka duszone w sosie własnym z dodatkiem młodej kapusty, piwa i cebuli są bardzo smaczne i aromatyczne. Wychodzą soczyste, a mięso samo odchodzi od kości. W dodatku połączenie młodej kapusty i miodu nadaje im niebanalnego smaku.

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 ml jasnego piwa
  • 400 ml wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej+6 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie

Przygotowanie mięsa:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie
Żeberka wieprzowe w przyprawach w trakcie smażenia

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na 8 części. Każdą dokładnie natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Żeberka obsmażyć po minucie z każdej strony na oleju, następnie przełożyć do garnka.

Przygotowanie cebuli:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie
Cebula pokrojona w grube pióra w trakcie smażenia

Na tym samym oleju przesmażyć przez 3 minuty pokrojoną w grube pióra cebulę i dodać ją do żeberek. Wlać wodę oraz piwo, wymieszać. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu.

Przygotowanie kapusty:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie
Pozbawiona głąba, poszatkowana i wymyta kapusta

Po tym czasie dodać umytą, pozbawioną głąba, poszatkowaną kapustę. Dusić kolejne pół godziny.

Kończenie potrawy:

Żeberka duszone w młodej kapuście i piwie
Żeberka w sosie z piwem, miodem i kapustą

Żeberka wyłowić. Do sosu ciągle mieszając dodać skrobię rozmieszaną z wodą. Zagotować. Dodać miód, doprawić według uznania solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Wrzucić żeberka, gotować jeszcze 3 minuty. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!