Sposób przygotowania:
Żeberka duszone w młodej kapuście i piwiePrzygotowanie mięsa:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na 8 części. Każdą dokładnie natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Żeberka obsmażyć po minucie z każdej strony na oleju, następnie przełożyć do garnka.
Przygotowanie cebuli:
Na tym samym oleju przesmażyć przez 3 minuty pokrojoną w grube pióra cebulę i dodać ją do żeberek. Wlać wodę oraz piwo, wymieszać. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu.
Przygotowanie kapusty:
Po tym czasie dodać umytą, pozbawioną głąba, poszatkowaną kapustę. Dusić kolejne pół godziny.
Kończenie potrawy:
Żeberka wyłowić. Do sosu ciągle mieszając dodać skrobię rozmieszaną z wodą. Zagotować. Dodać miód, doprawić według uznania solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Wrzucić żeberka, gotować jeszcze 3 minuty. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Justi2401