dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Żeberka duszone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Żeberka to chyba moje ulubione mięsko. Uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zapraszam na duszone żeberka z warzywami.

Żeberka duszone z warzywami

Składniki:

Żeberka duszone z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z warzywami
Żeberka myjemy, okrawamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na porcje. Posypujemy papryką słodką i obsmażamy na oleju na rumiano z obu stron.

Obsmażone żeberka przekładamy do większego garnka zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Po pół godzinie duszenia dodajemy pokrojone w grubsze plasterki marchew oraz pieczarki.

Pod sam koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Miękkie żeberka wyciągamy z garnka a sos zagęszczamy mąką roztrzepaną z odrobinie wody. Do gotowego sosu wkładamy żeberka i jeszcze chwilę dusimy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)