Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka duszone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zaczęłam dziś robić żeberka .

Żeberka duszone z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka duszone z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z warzywami
Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól plasterki, por w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorącym żeberka i opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka. Dodać gałązkę lubczyku. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić warzywa ( bez papryki i pomidora) i dusić aż zmiękną. Dorzucić do mięsa warzywa , liść laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny. Dołożyć paprykę i pomidory. Dusić na małym gazie 20 minut. Sos ma być zgotowany do ok. 1,5 szklanki, a warzywa prawie rozgotowane. Doprawić do smaku dodatkową mielona papryką i pieprzem.. Podawać z ulubionymi dodatkami- kopytkami, kaszą, knedlami, ziemniakami - co kto lubi.
Żeberka duszone z warzywami
Pocięte na paski żeberka natrzeć przyprawami
Żeberka duszone z warzywami
Obsmażyć żeberka na gorącym oleju na rumiano
Żeberka duszone z warzywami
Do mięsa dorzucić warzywa ( po za papryką i pomidorami) i dusić do miękkości
Żeberka duszone z warzywami
Dołozyć pomidory i papryke i jeszcze 20 minut dusić- doprawić