Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żeberka duszone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żeberka usmażyć na patelni lub na ruszcie w piekarniku.

Żeberka duszone w warzywach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka duszone w warzywach

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w warzywach
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć, włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szkl wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym. .
Żeberka duszone w warzywach
Żeberka tłuste smażyć na ruszcie lub suchej patelni wtedy tłuszcz się wytopi.
Żeberka duszone w warzywach
Posiekana cebulą podsmażyć na oliwie, dodać utarte warzywa.