kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Żeberka glazurowane burbonem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nieprzyzwoicie smaczne i lepkie żeberka z burbonem i sosem sojowym!

Żeberka glazurowane burbonem

Składniki:

Żeberka glazurowane burbonem

 

  • ok. pół kilograma żeberek wieprzowych
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 ml burbona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki keczupu

 

Sposób przygotowania:

Żeberka glazurowane burbonem
Włóż żeberka do torby na mrożonki razem z wymieszanymi składnikami marynaty.Umieść torbę w misce,żeby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu płynu i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij żeberka z lodówki i rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyjmij żeberka z marynaty i ułóż na płytkiej blasze.Marynatę zachowaj. Piecz mięso około 50 min.,w trakcie pieczenia polewając marynatą.Tuż przed końcem pieczenia polej żeberka raz jeszcze marynatą i wyłącz piekarnik. Żeberka mają świetny aromat,polecam je z zapiekanką ziemniaczaną oraz fasolką szparagową.