aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Żeberka miodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne żeberka w miodowej marynacie, polecam ten przepis- bardzo łatwy i bardzo smaczny do wykonania.

Żeberka miodowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka miodowe

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka miodowe
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić co jedną lub drugą kość. Oprószyć solą i pieprzem - wymieszać. W miseczce przygotować marynatę: płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając), tymianek, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi i oliwę.Wymieszać wszystko i zalać nim żeberka. Najlepiej jest założyć rękawiczkę jednorazową i dokładnie wymieszać żeberka. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 90 minut przez 10 minut w 200 stopniach, a potem w 180.
Żeberka miodowe
pokroić żeberka co 1 lub co 2 kości w paski
Żeberka miodowe
przygotować marynatę z miodu i przypraw oraz oliwy
Żeberka miodowe
zalać żeberka marynatą i wymieszać wszystko
Żeberka miodowe
dodać cebulkę pokrojoną w pióra i wymieszać