ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Żeberka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 80 minut.

Żeberka na ostro

Składniki:

Żeberka na ostro

 

  • 1,5 kg żeberek;
  • 2 cebule;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki masła;
  • szkl. keczupu;
  • 2 krople ostrego sosu chili lub tabasco;
  • 1/4 szkl. soku z cytryny;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1/2 łyżki musztardy;
  • 3 łyżki cukru;
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Żeberka na ostro
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do wrzącej wody i gotować 40 min. W rondelku wymieszać keczup, sok z cytryny, cukier, musztardę, masło, sos sojowy, sól i sos chili. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i dodać do sosu. Sos gotować 20 min. na małym ogniu. Żeberka wyjąć z wody, osączyć i grillować 20 min., smarując z obu stron przygotowanym sosem. Podawać z pieczywem i piklami.