Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka pieczone z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żeberka pieczone w woreczku z dodatkiem świeżego rozmarynu i suszonych grzybów.

Żeberka pieczone z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka pieczone z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone z rozmarynem
Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, przyprawę do wieprzowiny i przyprawę do żeberek. Dokładnie wymieszać. Żeberka podzielić na porcje (1 lub 2 kostki). Marynatą pokryć całe mięso. Żeberka razem z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Do mięsa dodać odrobinę soli zmiękczającej mięso, świeży rozmaryn i kilka suszonych grzybów. Torebkę zamknąć i umieścić w lodówce na ok. 2 godziny. Po tym czasie torebkę z mięsem umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia rozciąć torebkę i odchylić jej brzegi, żeby mięso się przyrumieniło.
Żeberka pieczone z rozmarynem
Olej z dodatkiem wyciśniętego czosnku i przypraw.
Żeberka pieczone z rozmarynem
Wieprzowe żeberka podzielone na kilka porcji.
Żeberka pieczone z rozmarynem
Podzielone na porcje żeberka pokryte marynatą.
Żeberka pieczone z rozmarynem
Żeberka umieszczone razem z marynatą rozmarynem i suszonymi grzybami w torebce do pieczenia.