bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, sycąca i zdrowa zapiekanka. Idealna na treściwy obiad, nawet dzieci zjedzą ją ze smakiem.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli

Zapiekanka:

Sos śmietanowy:

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli

ETAP 1:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.

ETAP 2:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.

Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.

ETAP 3:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Połowę mięsa mielonego wykładamy na fasolę.

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy mięso mielone, sól czosnkową, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i smażymy. Połowę mięsa wykładamy na fasolę.

ETAP 4:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.

Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.

ETAP 5:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.

Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.

ETAP 6:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Sosem śmietanowym polewamy zapiekankę.

Następnie powtarzamy drugą warstwę dajemy trzy ziemniaki pokrojone w plastry i na samą górę trzy ziemniaki.
Sos śmietanowy: jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy starty żółty ser i polewamy zapiekankę.

ETAP 7:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.

Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.

ETAP 8:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoli
Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.

Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.