Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej ziemniaków i fasoliETAP 1:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.
ETAP 2:
Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.
ETAP 3:
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy mięso mielone, sól czosnkową, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i smażymy. Połowę mięsa wykładamy na fasolę.
ETAP 4:
Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.
ETAP 5:
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.
ETAP 6:
Następnie powtarzamy drugą warstwę dajemy trzy ziemniaki pokrojone w plastry i na samą górę trzy ziemniaki.
Sos śmietanowy: jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy starty żółty ser i polewamy zapiekankę.
ETAP 7:
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
ETAP 8:
Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.