kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Pieczone żeberka w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczone żeberka. Żeberka pieczone razem z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny dodatek do drugiego dania.

Pieczone żeberka w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone żeberka w rękawie

 

  • 70 dag żeberek
  • 3 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • Na sos :
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • Ponadto :
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka w rękawie
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i wsypujemy sól, pieprz i przyprawę myśliwską. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1 godzinę.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek i kroimy na niewielkie kawałki. Rozgrzewamy piekarnik. Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyjmujemy i rozcinany rękaw. Ponownie wkładamy i pieczemy przez 30 minut.

Sos : płyn z pieczenia mięsa przelewamy przez sitko do garnka. Dokładamy do garnka pieczoną cebulę z czosnkiem i dolewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Na samym końcu wlewamy śmietankę.
Pieczone żeberka w rękawie
Mięso myjemy i odsączamy z wody na cedzaku.
Pieczone żeberka w rękawie
Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Pieczone żeberka w rękawie
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części.
Pieczone żeberka w rękawie
Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem wkładamy do rękawa do pieczenia.