pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żeberka smażone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

marynowane są w sosie sojowym

Żeberka smażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka smażone

 

  • żeberka 80 dag
  • smalec 1 łyżka
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • sos sojowy 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • keczup 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Żeberka smażone
Żeberka wieprzowe dokładnie myjemy. Z jednej strony nacieramy przyprawą do mięsa wieprzowego. Z drugiej solą i papryką słodką. Posypujemy jeszcze majerankiem i polewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Na patelni rozpuszczamy smalec. Wkładamy żeberka i na większym ogniu rumienimy. Następnie ogień zmniejszamy, żeberka przykrywamy i smażymy około 40-60 minut. Po około 25-30 minutach żeberka przewracamy. Po tym czasie żeberka wyjmujemy, a do sosu dodajemy keczup. Mieszamy i ewentualnie w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze mąką. Żeberka podajemy polane sosem z ugotowanymi ziemniaczkami. Smacznego.
Żeberka smażone
Żeberka wieprzowe z jednej strony przyprawiamy majerankiem
Żeberka smażone
Dodajemy jeszcze sos sojowym i marynujemy kilka godzin
Żeberka smażone
Przyrumienione żeberka smażymy pod przykryciem
Żeberka smażone
Propozycja podania żeberek z ziemniaki i sosem własnym z dodatkiem keczupu