Sposób przygotowania:
Żeberka w marynacie musztardowej
Żeberka przed pieczeniem najpierw podzielić na osiem średnich kawałków, opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem kajeńskim, następnie przyrządzić w misie marynatę z oliwy, musztardy francuskiej lub sarepskiej, soku ze świeżej cytryny bez pestek oraz białego wytrawnego wina. Po wymieszaniu składników na marynatę obtaczać w niej żeberka i wstawić na kilka godzin misę do lodówki, by smaki się przegryzły.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, na blachę wlać olej i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał. jak zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i ostrożnie kłaść kawałki żeberek na gorący olej i ponownie wsunąć blachę z mięsem do środka.
Piecz godzinę, przed końcem pieczenia wbić widelec w mięso i spróbować kawałek. Potem wyjąć i przełożyć szczypcami do mięsa żeberka na półmisek i podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi w folii aluminiowej oraz surówką jarzynową.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, na blachę wlać olej i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał. jak zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i ostrożnie kłaść kawałki żeberek na gorący olej i ponownie wsunąć blachę z mięsem do środka.
Piecz godzinę, przed końcem pieczenia wbić widelec w mięso i spróbować kawałek. Potem wyjąć i przełożyć szczypcami do mięsa żeberka na półmisek i podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi w folii aluminiowej oraz surówką jarzynową.