marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Żeberka w marynacie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso wieprzowe jest dobre na każdą okazję, a dania z niego sprawdzają się na grill-party lub na proszone bądź świąteczne obiady. Marynować mięsa, np. żeberka lub karkówkę można w winie,coli, ketchupie lub musztardzie właśnie.

Żeberka w marynacie musztardowej

Składniki:

Żeberka w marynacie musztardowej

 

  • 1 kg. świeżych żeberek wieprzowych,
  • Na marynatę:
  • 5-6 pełnych łyżek musztardy francuskiej lub sarepskiej,
  • oliwa vineagrete,
  • szklanka wina białego wytrawnego,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • sól,
  • pieprz kajeński,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie musztardowej
Żeberka przed pieczeniem najpierw podzielić na osiem średnich kawałków, opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem kajeńskim, następnie przyrządzić w misie marynatę z oliwy, musztardy francuskiej lub sarepskiej, soku ze świeżej cytryny bez pestek oraz białego wytrawnego wina. Po wymieszaniu składników na marynatę obtaczać w niej żeberka i wstawić na kilka godzin misę do lodówki, by smaki się przegryzły.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C, na blachę wlać olej i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał. jak zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i ostrożnie kłaść kawałki żeberek na gorący olej i ponownie wsunąć blachę z mięsem do środka.

Piecz godzinę, przed końcem pieczenia wbić widelec w mięso i spróbować kawałek. Potem wyjąć i przełożyć szczypcami do mięsa żeberka na półmisek i podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi w folii aluminiowej oraz surówką jarzynową.