Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka w marynacie cebulowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowe żeberka zamarynowane z cebulą, a następnie upieczone.

Żeberka w marynacie cebulowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w marynacie cebulowej

 

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka sosu chili pikantnego
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięs
  • 1,5 łyżki marynaty do mięs klasycznej
  • sól morska - wg uznania
  • 5 łyżek oleju
  • 4 porcje żeberek wieprzowych

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie cebulowej
Cebulę obrać, drobno pokroić, przełożyć do miski. Do cebuli dodać sos sojowy, sos chili, czosnek granulowany, przyprawę do mięs, marynatę do mięs, trochę soli i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć żeberka (każda porcja po 1 - 2 kostki) i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Zrumienione mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć marynatę, w której mięso się marynowało. Piec w 160 stopniach przez ok. 100-120 minut. W połowie pieczenia żeberka odwrócić na drugą stronę.
Żeberka w marynacie cebulowej
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Żeberka w marynacie cebulowej
żeberka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Żeberka w marynacie cebulowej
Wyjęte z marynaty mięso zrumienione na suchej patelni.
Żeberka w marynacie cebulowej
Zrumienione mięso ułożone w naczyniu do zapiekania i przykryte marynatą.