iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Żeberka w marynacie z musztardy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecamy żeberka pieczone w marynacie musztardowej z czosnkiem, sokiem z cytryny i miodem

Żeberka w marynacie z musztardy

Składniki:

Żeberka w marynacie z musztardy

 

 

  • Marynata:
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z cytryny 1/2
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • otarta skorka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka oliwy z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie z musztardy
Przygotować marynatę ze składników, dobrze wymieszać i zalać nią żeberka (dobrze wysmarować żeby marynata doszła do każdej części mięsa) pieprzymy i solimy. Zostawiamy w lodówce na min 5 godzin (ja zostawiłam na cała noc) Po tym czasie wyłożyć do formy żaroodpornej. Piekarnik dobrze nagrzać -wkładamy mięso na dolną część piekarnika i pieczemy (w formie ułożyć mięso tak aby góra była kostkami -pieczemy 30 min jak góra będzie zarumieniona to wyjąć i odwrócić i pieczemy jeszcze ok 30 min-temperatura pieczenia 190 stopni, później można w ostatniej fazie zmniejszyć do 160stopni aby zrobiły się rumiane a nie spalone:))