Sposób przygotowania:
Żeberka w marynacie teriyaki
Umyte żeberka pokroić na kawałki . Zalać sosem teriyaki ,alkoholem, posypać mieloną papryką. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc).
W trakcie marynowania obracać mięso i wcierać w nie marynatę .
Wyjąć. Osuszyć kawałki żeberek papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rozgrzać w ganku o grubym dnie, na patelni lub w woku tłuszcz i usmażyć żeberka na rumiano.
Odłożyć mięso na moment na talerzyk.
Dorzucić na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i dobrze ją zrumienić.
Włożyć ponownie do garnka żeberka, wlać marynatę od mięsa ,sos sojowy, dolać wody , wsypać pieprz ziarnisty i dusić ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie ( kości mają swobodnie wypadać ).
Doprawić do smaku. Przetrzeć sos przez sito.
Podałam z ryżem kleistym i pikantną surówką z białej rzodkwi.
W trakcie marynowania obracać mięso i wcierać w nie marynatę .
Wyjąć. Osuszyć kawałki żeberek papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rozgrzać w ganku o grubym dnie, na patelni lub w woku tłuszcz i usmażyć żeberka na rumiano.
Odłożyć mięso na moment na talerzyk.
Dorzucić na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i dobrze ją zrumienić.
Włożyć ponownie do garnka żeberka, wlać marynatę od mięsa ,sos sojowy, dolać wody , wsypać pieprz ziarnisty i dusić ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie ( kości mają swobodnie wypadać ).
Doprawić do smaku. Przetrzeć sos przez sito.
Podałam z ryżem kleistym i pikantną surówką z białej rzodkwi.