Sposób przygotowania:
Żeberka z piekarnika wg Buni :
Żeberka pociąć na kawałki ( ja tnę tak by w każdym była tylko 1 kostka ). Zrobić pastę do nacierania z konfitury, ketchupu, oleju, rozkruszonych kostek czosnkowych i pieprzu. Natrzeć żeberka i na noc wstawić do lodówki .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ( odejmując nadmiar marynaty jak trzeba ) i posypać pokrojoną drobno cebulą ) . Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika . Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 * C .Po wyjęciu wymieszać sos ( można go przetrzeć przez sito ) .Można przed podaniem na stół usunąć kostki - zależnie czy domownicy lubią obgryzanie czy nie - dla dzieci proponuję wyluzować kostki.
msewka
Babciagramolka
Lepsze niż z powidłami. Czarna porzeczka lepiej się sprawdza - jest aromatycznejsza.