Sposób przygotowania:
Żeberka z papryką
Przygotować marynatę do żeberek z 1/4 szklanki oleju, miodu, majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczki mielonej papryki , szczypty soli i 1/2 łyżeczki maggi. Żeberka pociąć na porcje ( ja tnę tak na 2 kostki). Natrzeć marynatą i zostawić w lodówce na noc ( lub minimum 1 godzinę ). Cebule obrać , przekroić na połówki i pokroić w piórka. Z papryk usunąć pestki i pokroić w paski jak na leczo. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażać żeberka na rumiano z obu stron. Ułożyć mięso w garnku przekładając cebula i papryką .Dorzucić ziele angielskie , liść laurowy i papryczkę chili . Na patelni po smażeniu mięsa zagotować pół szklanki wody i przelać do garnka z mięsem. Wlać wodę. Dusić początkowo przykryte , a potem z uchyloną pokrywką aż mięso będzie odchodzić od kości , a sos się zgotuje ( cebula i papryka powinny się rozgotować i zagęścić sos ).Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem, solą i papryką. * Jeśli sos jest za mało gesty można zrobić trochę brązowej zasmażki z 2 łyżek mąki zrumienionej na suchej patelni i zmieszanej z odrobiną oleju a potem dodaną do potrawy ( robie to tak - rumienię mąkę - zsypuję z patelni do miseczki i dolewam po trochę olej- ucieram na pół płynną masę i potem dodaję po trochę do sosu mieszając - nie zrobią się ,,kluchy" a sos zgęstnieje. ** Żeberka powinny być tak miękkie by po naciśnięciu kość sama wyślizgiwała się z mięsa.
edytaha
zewa