Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka w ostrej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostrzejsza wersja żeberek z zupy- panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki .

Żeberka w ostrej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w ostrej panierce

 

  • 6 kawałków gotowanych żeberek ( z zupy)
  • 1 jajko
  • 2 garści chipsów paprykowych
  • 6 łyżek otrębów żytnich
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w ostrej panierce
Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry, . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku- panierce-jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa .Można w niej panierować jeszcze raz tyle żeberek.
Żeberka w ostrej panierce
Chipsy z otrębami i przyprawami zmielić dokładnie a potem zmieszać z mąką
Żeberka w ostrej panierce
Panierować w jajku-paniereci ponownie w jajku i panierce
Żeberka w ostrej panierce
Ułożyc żeberka opanierowane i rozgrzać olej
Żeberka w ostrej panierce
Smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron