marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Żeberka w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zazwyczaj żeberka podaje się w kapuście kiszonej,ale czasami dodaje się pomidory świeże przecierane lub też papryki.Potrawa wtedy ma inny smak,lecz nie gorszy,a nawet zdrowszy.

Żeberka w pomidorach

Składniki:

Żeberka w pomidorach

 

  • 2 kg.żeberek wieprzowych,
  • 2,5 kg.świeżych pomidorów lub z puszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 l.wody,
  • olej do smażenia,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • sól,
  • koncentrat pomidorowy lub pasta paprykowa "Ajwar",
  • pieprz czarny mielony,
  • garstka suszonych ziół,np.szałwia,kmin rzymski,tymianek,
  • kminek cały.

Sposób przygotowania:

Żeberka w pomidorach
Żeberka najpierw opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju w głębokim i dużym garnku. Przedtem jednak zeszklić umytą i posiekaną cebulę i zaraz włożyć żeberka. Następnie zalać litrem wody, dodać przypraw zapachowych i gotować na wolnym ogniu. Pomidory opłukać oraz przetrzeć przez sitko miękkie pałką prosto do pyrkającej potrawy mięsnej, tylko wtedy, jak woda w większości wyparowała. Wymieszać i dodać startych suszonych ziół. Można dodać także parę łyżek koncentratu, aby żeberka miały kwaśny posmak lub pastę paprykową "Ajwar". Poddusić potrawę jeszcze 15-20 min.. Pod koniec wyłączyć i doprawić solą i pieprzem. Spróbować i podawać.