Sposób przygotowania:
Żeberka w słodko-ostrym sosie chilli
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy około 1,5 litra wody razem z ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wodę lekko solimy.
Do gotującej się wody wkładamy pokrojone żeberka i obgotowujemy je około 30 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do rondka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Do gotuj ago syropu dodajemy posiekaną jak najdrobniej papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy sos sojowy i gotujemy całość około 15 minut lub do momentu kiedy połowa wody odparuje ( sos ma mieć konsystencję gęstego syropu ).
Sos odstawiamy na 1 5 minut aby przestygł poczym zalewamy nim wystudzone żeberka. Żeberka marynujemy minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą), przykrywamy je folią i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Po tym czasie folię ściągamy i żeberka pieczemy jeszcze kolejne 15-20 minut lub do momentu uzyskania złotej barwy.
Upieczone żeberka serwujemy polane powstały w trakcie pieczenia sosem, posypane kolendrą.
UWAGA! Żeberka można również upiec na grillu. Grillujemy je po 15-25 minut z każdej strony, smacznego ; )
Do gotującej się wody wkładamy pokrojone żeberka i obgotowujemy je około 30 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do rondka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Do gotuj ago syropu dodajemy posiekaną jak najdrobniej papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy sos sojowy i gotujemy całość około 15 minut lub do momentu kiedy połowa wody odparuje ( sos ma mieć konsystencję gęstego syropu ).
Sos odstawiamy na 1 5 minut aby przestygł poczym zalewamy nim wystudzone żeberka. Żeberka marynujemy minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą), przykrywamy je folią i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Po tym czasie folię ściągamy i żeberka pieczemy jeszcze kolejne 15-20 minut lub do momentu uzyskania złotej barwy.
Upieczone żeberka serwujemy polane powstały w trakcie pieczenia sosem, posypane kolendrą.
UWAGA! Żeberka można również upiec na grillu. Grillujemy je po 15-25 minut z każdej strony, smacznego ; )
smokii