dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Żeberka w sosie kawowym z tobasco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kosmiczny zapach i smak-super odkrycie, przetestuj sam/a! Niesamowite;)

Żeberka w sosie kawowym z tobasco

Składniki:

Żeberka w sosie kawowym z tobasco

 

  • 1 kg żeberek
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 cebule
  • kilka łyżek octu winnego
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • kilka kropel sosu tobasco
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie kawowym z tobasco
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć(za pomocą ręcznika papierowego) i podzielić na mniejsze porcje. Przyrządzić ok 1 szklanki bardzo mocnej kawy(rozpuszczalnej lub z ekspresu).
Wymieszać składniki na sos: kawę, keczup, sos tobasco, ocet winny, sos sojowy, cukier oraz starte na tarce cebule. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowanym sosem kawowym, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-stopni C, aż mięso zmięknie (ok. 45-60 min). Podczas pieczenia, co jakiś czas żeberka obracać.Najlepiej smakują z dodatkiem puree ziemniaczanego.