zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Żeberka w tajskiej glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

żeberka, ryż i sałata - pyszny obiadek

Żeberka w tajskiej glazurze

Składniki:

Żeberka w tajskiej glazurze

 

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szk sosu tajskiego słodko pikantnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 100 ml wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka w tajskiej glazurze
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w paski między kostkami. Oprószyć solą, pieprzem, i przyprawą ognisty smok. Odstawić na około 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, na gorący ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Podlać wodą, dodać sos teryiaki i sos chili. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Żeberka należy od czasu do czasu przewrócić i uważać aby sos się nie przypalił. Żeberka podawać z ryżem i np. sałatą w sosie jogurtowo koperkowym.