gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Zeberka w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne danie na niedzielny obiad

Zeberka w winie

Składniki:

Zeberka w winie

 

 

  • 50dag żeberek
  • 10dag pieczarek
  • 1/2szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki rodzynek, sól, pieprz, suszony majeranek, vegeta.
  • Olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Kilka gałązek Świerzego majeranku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zeberka w winie
.

Opłukane i osuszone żeberka pokroić na porcje.
Natrzeć solą, oprószyć pieprzem, vegetą i majerankiem.
Przykryć wstawić do lodówki na 30 minut.

Na rozgrzany olej włóż przyprawione żeberka i zarumień na dużym ogniu.
Następnie podlej szklanką wody i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki , dołóż do duszącego się mięsa, dodaj też koncentrat pomidorowy i rodzynki .wlej wino. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.

Mąkę wymieszaj z małą ilością wody, wlej do garnka z żeberkami. Wymieszaj. Duś jeszcze 10 minut. Przypraw solą i pieprzem .gotowe danie udekoruj gałązkami majeranku.
Podawaj z ziemniakami.