Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żeberka w ziołowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Te żeberka dość długo się przygotowuje, ale są naprawdę smaczne.

Żeberka w ziołowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w ziołowej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w ziołowej marynacie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po ok. 2 kostki). Do oliwy dodać wszystkie przyprawy (liście laurowe pokruszyć) i dokładnie wymieszać. Marynatą zalać żeberka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ale im dłużej tym lepiej, ja staram się na całą noc. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Żeberka w ziołowej marynacie
Marynatą zalać mięso, wymieszać, odstawić do lodówki.
Żeberka w ziołowej marynacie
Zamarynowa mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Żeberka w ziołowej marynacie
Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Żeberka w ziołowej marynacie
Sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i doprawić.